V Bratislave sa konal 10. ročník medzinárodnej barmanskej súťaže

Hubert Cup 2010

Barmanská elita zo Slovenska a Českej republiky sa stretla v sobotu devätnásteho júna 2010 na desiatom ročníku medzinárodnej barmanskej súťaže Hubert Cup 2010. Súťaž sa konala v atraktívnom prostredí centra Bratislavy v priestoroch hotela Park Inn – Fashion Café a The Club Bratislava. Organizátormi podujatia boli Slovenská barmanská asociácia a spoločnosť Hubert, J.E., najvýznamnejší slovenský výrobca šumivých a tichých vín. Svoje umenie predviedlo 25 profesionálnych barmanov v dvoch súťažných disciplínach. Víťazstvo si odniesol Zbyňek Špičák z Českej republiky v kategórií sekt cocktail, miešaný nápoj na báze sektu a Martin  Sorokáč zo Slovenska v kategórií flair, voľný štýl miešania nápojov.

Hlavnou súťažnou disciplínou v kategórií sekt coctail bola príprava miešaných nápojov na báze sektu od spoločnosti Hubert J.E. Sereď. „Barmani uprednostňovali prípravu efektných nízkoalkoholických miešaných nápojov, ktoré okrem sektu obsahovali menšie množstvo destilátov a likérov a viac sirupov, ovocných štiav, čerstvého ovocia, korenín a bylín, “ povedal Ing. Jozef Roth, prezident Slovenskej barmanskej asociácie a dodal „tieto miešané nápoje boli plne v súlade s najnovšími trendmi v miešaní nápojov.“

V tejto kategórií súťažilo 13 barmanov a 5 barmaniek, ktorí sa barmanstvu venujú profesionálne alebo na školách. Odborná komisia na čele s Ing. Jozefom Rothom prihliadala pri hodnotení na techniku prípravy a chuťovú stránku, v rámci ktorej sa hodnotil vzhľad, vôňa a chuť miešaného nápoja a napokon dodržanie časového limitu na prípravu drinku, ktorý bol 6 minút.

Hodnotiaca komisia sa napokon zhodla na víťaznom nápoji nazvanom Michelin, namiešaný Zbyňkom Špišákom, ktorý pracuje pre Karlovarské minerálne vody a.s. Karlový Vary. Výherca sa tak priblížil k postupu na svetovú súťaž v miešaní nápojov, ktorá sa uskutoční v roku 2011 vo Varšave. Na druhom mieste sa umiestnil Ján Majoroš a na treťom mieste Rastislav Kubáň zo Slovenska.

Divácky zaujímavou bola druhá súťažná kategória flair, v rámci ktorej barmani pripravovali miešaný nápoj v časovom limite 5 minút voľným štýlom. Ich vystúpenie sa vyznačovalo originálnym, priam žonglérskym podaním a bolo doprevádzané hudbou. V tejto kategórií súťažilo 7 barmanov. Kritériami hodnotenia bola technika, prejav, rýchlosť a celkový dojem. Hodnotiaca komisia sa napokon zhodla na víťaznom nápoji nazvanom Spring baby, ktorý namiešal Martin Sorokáč z hotela Kaskády v Kováčovej. Výherca sa tak priblížil k postupu na svetovú súťaž v miešaní nápojov, ktorá sa uskutoční v roku 2011 vo Varšave. Na druhom mieste sa umiestnil Martin Vogeltanz  z Českej republiky a na treťom mieste Tomáš  Gyen.

Víťazný nápoj: Michelin

Ingrediencie:

2 cl       Maracujový sirup Monin
2 cl       Wodka Gorbatschow
1 cl       Broskyňový likér          
3 cl       Ananásový džús
doliať   Hubert Ľ orginal brut

Postup: Do miešacej nádoby postupne vlejeme maracujový sirup Monin, Wodku Gorbatschow, broskyňový likér a ananásový džús. Zmes vymadlujeme (popučíme) a dobre premiešame. Vymiešanú zmes rozlejeme cez sitko do 5 sektových pohárov a dolejeme suchým sektom Hubert L´Original brut. Poháre nakoniec ozdobíme čerstvým ovocím.

Hodnotiaca komisia
Ing. Jozef ROTH – prezident Slovenskej barmanskej asociácie
Ján ŠUCHTA – viceprezident Slovenskej barmanskej asociácie
Ľubomír  ČUL – predseda barmanskej sekcie Západ/
Martin JENDREAS – komisár pre free style
Martina BARTEKOVÁ  WEISSLEBER – členka Slovenskej barmanskej asociácie
Jana Marika KARKUŠOVÁ – členka Slovenskej barmanskej asociácie
Silvia  ŠUCHTOVÁ – členka Slovenskej barmanskej asociále
Attila  KOVACS – Hubert J.E.
Juraj  KORDIAK – Hubert J.E.
Aleš  SVOJANOVSKÝ – prezident Českej barmanskej asociácie