Nové laboratórium spoločnosti Hubert J.E. v Seredi

Zdroj: ivan kováč, anc

Spoločnosť Hubert, najvýznamnejší producent šumivých vín u nás, v novembri 2010 uviedla do prevádzky nové laboratórium. Hlavným dôvodom bolo zvýšiť úroveň kvality kontroly vstupných materiálov a vlastných produktov. Súčasne s rekonštrukciou priestorov sa realizovala aj obnova technického a analytického vybavenia laboratória. V rámci tejto obnovy bol zakúpený aj najnovší model analyzátora WineScan Auto, ktorý je zároveň prvým daného radu na Slovensku. Celkové náklady na nové laboratórium dosiahli takmer 200 000 EUR. Výhodou laboratória je jeho umiestnenie bližšie k výrobným priestorom, čo urýchľuje celý proces vyhodnotenia vzoriek a zvyšuje operatívnosť a kontrolu kvality vo výrobe.

S myšlienkou zriadenia nového laboratória sa firma Hubert J.E. pohrávala už dlhší čas. „Vážime si dôveru našich zákazníkov, preto sme sa rozhodli posilniť kvalitu kontroly na takú technickú úroveň, ktorá zodpovedá začiatku 21. storočia. Priestory, vzduchotechnika ako aj laboratórny nábytok boli špeciálne projektované pre tento účel. Obdobne výber nového technického a analytického vybavenia sme robili nielen so zreteľom na maximálnu efektívnosť, ale aj komfort obsluhy. Napríklad pri kúpe analyzátora vín sme sa rozhodli pre najnovší model WineScan Auto, ktorý dokáže značnú časť analytických úkonov realizovať v automatickom režime. Tí ktorým je  táto problematika blízka, vedia že sa jedná o najrenomovanejší prístroj používaný na analýzu vín a muštov na svete, ktorého cena sa pohybuje rádovo v 10-tisícoch EUR. Verím, že investícia do laboratória nielenže zvýši našu autonómnosť pri vykonávaní analytických rozborov, ale nám zároveň umožní ešte zodpovednejšie pristupovať ku kvalite našich produktov“ – komentoval dôvody pre otvorenie nového laboratória konateľ spoločnosti Ing. Peter Krúpa.

Nové laboratórium spoločnosti Hubert J.E. patrí medzi najmodernejšie vybavené laboratóriá vo vinárskom odvetví na Slovensku. Vzniklo rekonštrukciou skladových priestorov a disponuje novými prístrojmi, ktoré umožňujú  realizovať moderné analytické metódy. Prinášajú so sebou automatizáciu procesov, jednoduchú obsluhu a zvýšenie množstva realizovaných analýz vín a muštov. Súčasťou laboratória je oddelená degustačná miestnosť, v ktorej  sa budú senzoricky hodnotiť vzorky sektov, vín a muštov.

Súčasťou prístrojového vybavenia je vo vinárskom svete známy analyzátor WineScan Auto. Tento umožňuje urýchlenie vstupných a medzioperačných analýz s kalibráciou 12 parametrov pre víno a s kalibráciou 7 parametrov pre mušty. Vybavenie laboratória novým technickým vybavením je veľkým krokom k zvyšovaniu výkonnosti a profesionality pri vykonávaní analýz vín a muštov v spoločnosti. Celkové náklady na laboratórium dosiahli takmer 200 000 EUR, z toho vyše polovica slúžila na nákup nového resp. dovybavenie pôvodného laboratórneho vybavenia.

Foto: ivan kováč, anc