Zhodnotenie vinohradníckeho ročníka 2007

Slovensko sa nachádza na severnej hranici ekonomicky efektívneho pestovania viniča. Popri nežičlivých klimatických rizikách dáva táto skutočnosť našim vínam jedinečnosť i originalitu, na ktorej úspešní výrobcovia stavajú základ ich kvalitných vín. „Ročník tisícročia“, aj v tomto superlatíve označujú odborníci na víno vinohradnícky ročník 2007. Riaditeľ pre výrobu a techniku a súčastne enológ spoločnosti Hubert J.E. Štefan Ailer charakterizoval vinohradnícky ročník 2007 slovami: „Celoročná práca vinohradníkov je zavŕšená. Šťava plodov viniča sa v tomto období nachádza vo fáze dokvasenia, zrenia, medzitým prebiehajú aj nevyhnutné technologické operácie. Kvalita vína sa rodí vo vinici, je to skutočnosť overená generáciami. Podľa kvality strapcov hrozna, ktoré v tomto roku prešli spracovateľskými zariadeniami a teda aj bez toho, aby sme mali na stole čašu mladého vína môžeme odhadnúť, čo na nás v pivniciach čaká. Hodnotenie je o to ľahšie, že za sebou máme skutočne vyvážený a žičlivý vinohradnícky ročník. Príroda poskytla plodom viniča všetky predpoklady pre úspešnú nadstavbu.

Pre porovnanie kvality vína sa podľa slov Štefana Ailera musíme vrátiť o rok späť: „Ročník 2006 bol výnimočný z pohľadu zrelosti hrozna. Bobule obsahovali vysoký obsah prirodzeného cukru. Dozrievanie prebehlo v dôsledku sucha neočakávane rýchlo. Rozdiel v dozrievaní stredne skorých a neskorých odrôd sa takmer úplne eliminoval.“ Vinári ročník 2006 skutočne velebili. Neskôr sa ukázalo, že nevýhodou vín takýchto ročníkov môže byť nízky obsah kyselín. Pri niektorých typoch technológií zostalo vo vínach dokonca menej kyselín, ako je nevyhnutné pre ich sviežosť, zdravosť. K ročníku 2007 bola príroda ešte zhovievavejšia. Tlak hubových chorôb bol minimálny. Priebeh počasia v jednotlivých fenologických fázach vývoja bobúľ bol pritom mimoriadne priaznivý. Rozvrhnutie zrážok a slnečných dní bolo pre vinič takmer optimálne. „Z technologického pohľadu tak možno kvalitu hrozna postaviť nad ročník 2006. Podstatným rozdielom je zachovanie žiadúceho obsahu prirodzených kyselín v mušte pri dosiahnutí dostatočnej cukornatosti. Vďaka tejto harmónii podstatných kvalitatívnych parametrov hrozna sa na jednej strane zachová sviežosť mladých vín a na druhej strane sa zvýši aj ich zrecí potenciál,“ hodnotí Štefan Ailer.

Na záver Štefan Ailer dodáva: „V súčasnosti umožňujú spracovateľské technológie a príslušné know – how dotvoriť plody viniča do želanej podoby, aby víno splnil očakávania stále najnáročnejšieho spotrebiteľa. Základný stavebný kameň pre dosiahnutie týchto cieľov položil ročník 2007 veľmi pevne.